Aromaterapija

Aromaterapija

Sve češće u ponudama raznih salona i spa centara nailazimo na aromaterapeutske tretmane. Za nekoga ko se već susreo sa benefitima aromaterapije dovoljno je da čuje samu reč „aromaterapija“ i da se već oseti opuštenije i pozitivnije. Za one koji tek treba da se upoznaju sa čarima iste evo nekoliko informacija tek toliko da budu upućeni šta je aromaterapija a za same rezultate ne postoji dovoljno verni opis tog opuštajućeg osećaja, jednostavno, to treba doživeti.

Aromaterapija je deo fitoterapije koja koristi bilje i biljne preparate za lečenje i negu tela. Nastala je pre 5.000 godina. U Kini su prvenstveno spaljivali mirisno bilje da bi se postigli mir, harmonija i blagostanje u domu. Stari Egipćani su koristili ulja za kupke i masaže ali i za balzamovanje umrlih.

Po definiciji, aromaterapija je terapeutska upotreba biljnih, aromatičnih i eteričnih ulja radi podsticanja fizičkog i emotivnog i duhovnog blagostanja. Naravno, spada u alternativnu medicinu.

Aktivni sastojci ulja uzimaju se direktno iz lekovitog bilja kroz proces poznat kao destilacija a zatim se mešaju sa alkoholom da bi sačuvali svoju snagu. Eterična ulja se, zbog svoje jačine kombinuju sa baznim uljem, na primer sa bademovim, jojobinim ili kokosovim uljem kako bi mogla biti naneta direktno na kožu.

Aromaterapiju možete izvesti na različite načine:

– sipajte nekoliko kapi određenog ulja, ili kombinaciju nekoliko različitih u difuzer i time osvežite prostoriju u kojoj boravite.

– inhalirajte se. Udahnite duboko, kroz nozdrve nekoliko kapi ulja nanetih na dlanove ili neku tkaninu ili čak direktno iz bočice.

– Koristite aromatična ulja umesto kreme za masažu. Ne samo da lepše mirišu već je i efekat na koži neuporediv.

– ukoliko volite da napunite kadu i da se opustite, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja umesto kupke.

– direktno nanesite ulje na kožu. Ali vodite računa kada je koža lica u pitanju, raspitajte se koja ulja su pogodna za Vaš tip kože.

Za dobijanje eteričnih ulja koriste se razne biljke i njihovi delovi. Najčešće se možemo susresti sa ruzmarinom, majčinom dušicom, origanom i pepermintom kod kojih se koristi cela biljka za dobijanje ulja. Kod eukaliptusa se koristi samo lišće a kod citrusa ( pomorandža, limun i grejpfrut) se koristi samo kora. Cvetni delovi se koriste od ruže i geranijuma, od đumbira koren a od kedrovine kora drveta.

Problemi kod kojih nam aromaterapija pomaže su stres, depresija, glavobolja, nesanica, bolovi u mišićima, respriratorne infekcije, simptomi PMS-a i menopauze, poremećaji na koži poput osipa, ujeda insekata, akni, celulita i naravno, deluje pri opuštanju i oslobađanju od umora.

Related posts

Ulje origana

Ulje origana

Origano je mediteranska biljka koja važi za jednu od najlekovitijih na svetu a posebno je cenjeno njegovo ulje koje se dobija specijalnom parnom...

Posted