Uticaj emocija na fizičko zdravlje

Uticaj emocija na fizičko zdravlje

Danas se mnogo trudimo oko pravilne ishrane, vežbanja i zdravih životnih navika kako bismo očuvali zdravlje. Ali premalo se obraća pažnja na uticaj psihičkog i duhovnog stanjana zdravlje.

Na primer, ako smo previše uzbuđeni zbog nečega teško nam je da zaspimo iako nam je telo umorno i potreban mu je san. Isto tako, sasvim je očekivano da kada osečamo tugu i patnju osećamo „stezanje u grudima“ ili nervozu u stomaku.

Psihičko stanje može uticati na zdravlje kako pozitivno tako i negativno.

Iz nekog psihološkog ugla posmatrano, mnoge bolesti zavisnosti se mogu izlečiti na psihičkom nivou. Na primer, uz pomoć hipnoze mogu se lečiti mnoge bolesti zavisnosti. I suprotno, naše psihičko stanje može izazvati mnoge bolesti. Jedno od najčešće pominjanih stanja je stres. Svi su bar malim delom osetili koliko stres može negativno da utiče. On može izazvati kratkotraje posledice poput nesanice, stomačnih tegoba, i ubrzanog rada srca ili trajne posledice poput srčanih oboljenja, poremećaja krvnog pritiska ili, kako mnogi pretpostavljaju, tumora.

Medicinski posmatrano, sve ideje i misli rađaju određene emocije a one deluju na telo tako što pojačavaju rad simpatikusa i parasimpatikusa. To su dva dela živčanog sastava našeg tela koja mogu doći u neravnotežu što dalje dovodi do fizičke bolesti.

Stres ne možete potpuno eliminisati iz života, ali ako ste duhovno razvijena osoba bićete u stanju da sve te stresne situacije posmatrate iz potpuno drugačijeg ugla i da im sasvim drugačije i smirenije pristupite. Emocije je prosto nemoguće izbeći, ali možemo da naučimo da ih kontrolišemo, prihvatimo i kanališemo pravilno. Same emocije nisu uzrok bolesti već su, po tvrdnji mnogih naučnika, 75% slučajeva razvoja bolesti krive potisnute emocije a zaostalo je zaslužna genetika. Zato se potrudite da o svemu što Vas muči otvoreno govorite i budete spremni da se suočite sa time.

Nije zdrava ni velika količina tuge kao ni velika količina sreće jer čak i pozitivno uzbuđenje u velikoj količini može izazvati srčane smetnje

Related posts