Detoksikacija organizma

Detoksikacija organizma

Danas na svakom ćošku i u skoro svakoj reklami možemo čuti ili pročitati „detoks ovo, detoks ono“, od tretmana u salonima, preko kozmetike pa sve do prehrane. Detoksikacija je veoma širok pojam, za nekoga veoma bitan način života a za nekoga čisto pomodarstvo. Pa hajde da barem pokušam ukratko da Vas uputim u tu filozofiju.

Šta je detoksikacija?

Detoksikacija je od velike važnosti za naš organizam. Jednostavno rečeno, detoksikacija organizma je proces pri kome osoba načini neke promene u ishrani i u životnim navikama kako bi se telo očistilo od toksina koje na raznorazne načine unosimo. To obično podrazumeva apstinenciju od određene štetne hrane, pića i generalno loših zivotnih navika. Neke promene su privremene, poput rigorozne dijete a za neke je poželjno da budu trajne, poput umerene fizičke aktivnosti, prestanka konzumiranja alkohola, cigareta i sl.

Na koje sve načine možemo da detoksikujemo organizam?

– prekinite sa unosom šećera i masti. U prive dve, tri nedelje je to najteže, pogotovo kada su slatkiši u pitanju, a nakon toga većina ljudi kaže da nema nikakvu potrebu za istim.
– svako jutro kada ustanete popite veću času mlake vode u koju ste prethodno iscedili polovinu limuna.
– pokrenite se. Ubrzavanjem cirkulacije poboljšava se varenje, smanjuje napetost, a znojenjem se izlučuju toksini.
– konzumirajte više čaja. Ne samo da je prepun antioksidanata, već hidrira organizam i čini Vas sitijim što će Vas sprečiti da posegnete za nekim nezdravim grickalicama.
– raznobojni ishrana od voća i povrća neka bude Vaš izbor kada su obroci u pitanju. Žitarice, mahunarke i koštunjavo voće su takođe izuzetno korisni kod detoksikacije.
– provetrite prostoriju u kojoj boravite. Zagađivači i alergeni su svuda oko nas pa se potrudite da svoj dom i prostor u kojem boravite održavate što čistijim.
– idite u saunu. Boravak u sauni dovodi do pojačanog znojenja i ubrzavanja procesa izbacivanja toksina, pogotovo u toku udarinih dana detoksikacije.
– uradite eksfolijaciju kože. Eksfolijacijom iliti pilingom skidate mrtve ćelije sa kože i dozvoljavate joj da „ lakše diše“ . Rezultat pilinga je nova, sjajnija i daleko zdravija koža.
– odrecite se veštačkih mirišljavih osveživača prostorija. Mogu biti izuzetno štetni. Umesto njih nabavite difuzer koji funkcioniše po principu isparavanja destilovane vode u koju sipate nekoliko kapi eteričnog ulja koje Vam se dopada.

Related posts